Sömnens positiva effekter

Tillhör du de som anser att ingen få störa när du sover? Och visst är det frustrerande när sömnen inte infinner sig. Det kan vara rent av vidrigt att ligga och vrida sig – ibland en hel natt.

Det skapar stress – speciellt om man ska upp och jobba en avsedd tid. Kroppen är förvisso så speciell att den faktiskt kan återhämta förlorad sömn nästkommande natt. Är man ofta stressad kan det dock bli svårare att ta igen sömnbrist. Det kan få många dåliga konsekvenser. Först och främst blir man orkeslös, slö och omotiverad. Och mycket långa perioder av dålig sömn kan leda till depressioner.

Det går att konstatera att sömnen är oerhört viktig för en god hälsa. Sömn är det bästa sättet för kroppen att återhämta sig och varva ner. Det är också under sömnen som större delen av våra hjärnceller återhämtar sig.

För att kunna somna på bästa möjliga sätt så bör man varva ner innan man vet att man ska sova. Till exempel kan ett varmt bad under kvällstid vara så rogivande och avslappnande att det inte blir särskilt svårt att somna när man väl förflyttar sig till sängen. Man bör också tänka på att släppa tankar som skapar stress. Det är inte meningen att man ska ligga och fundera över sådana saker innan man går och lägger sig. Det innebär att hjärnan går på högvarv och kommer hålla sig vaken. Ett tips är att istället skriva ner exempelvis morgondagens göromål på en lapp för att sedan släppa det helt till nästa dag.

En vuxen människa behöver i genomsnitt sex till nio timmars sömn per natt. För en bättre kvalité på sömnen krävs att man sover djupt och även när kroppens biologiska klocka är inställd på att det är natt och när kroppens ämnesomsättning är som allra lägst.