HLR räddar liv!

Varje år drabbas ungefär 10 000 människor i Sverige av hjärtstopp på platser utanför vården, så som i hemmet, på gatan och på arbetsplatsen. Det stora flertalet överlever inte eftersom de inte får rätt hjälp i tid. Men varje år räddas också många människor tack vare anhörigas eller andra medmänniskors snabba agerande och kunskaper i hjärt- och lungräddning.

Hjärtstopp och andningsuppehåll kan inträffa av många olika anledningar och kan drabba vem som helst, när som helst. Alla kan nog sätta sig in i den fasansfulla situationen att en familjemedlem blir plötsligt sjuk, eller att en kollega rasar ihop framför en på arbetsplatsen, och att man inget kan göra annat än att räkna minuterna tills ambulans anländer. Enligt 1177 Vårdguiden blir en person medvetslös inom 10 till 20 sekunder från att ett hjärtstopp inträffar, och slutar sedan också att andas. Chanserna att överleva minskar med 10 % för varje minut som går utan räddningsinsatser.

En kurs i hjärt- och lungräddning är en trygghet för både dig och dina anhöriga. Att veta vad man ska göra och kunna utföra livsupprätthållande åtgärder fram tills att medicinsk personal kommer till platsen och kan ta över är en ovärderlig kunskap. Genom att gå en kurs och lära dig grundläggande HLR och genom praktiska övningar på dockor så kommer du att känna dig trygg med din förmåga i skarpt läge. Kurserna finns både för företag (grupper upp till 12 personer) och som öppna kvällsutbildningar för privatpersoner, och innehåller moment som lägesbedömning och larmning, hjärt- och lungräddning samt hur man använder hjärtstartare.

En kurs i hjärt- och lungräddning tar under 2 timmar att genomgå och kan innebära att du kan bidra till att en medmänniska överlever en livshotande situation.