Hälsosamma kvinnor blir lättare gravid

Att kvinnor har olika lätt eller svårt att bli gravid är ju knappast någon nyhet. Vi har länge vetat att många faktor spelar en roll i att bli gravid och mycket tyder på att kvinnans hälsa kan vara en stor faktor.

God fysisk form

En stor del i att vara hälsosam är att vara i god fysisk form. Man behöver inte på något sätt börja träna som någon som försöker bli en elitidrottare, bara 30 minuters träning varje dag kan göra underverk för de flesta. Tro dock inte att det blir lättare om man är underviktig istället för överviktig.

Bra med solljus

Kvinnor som inte får tillräckligt med solljus kan få ägglossningsproblem. Detta beror i slutändan på brist på D-vitamin och solen är ju den enklaste källan till detta. 15-30 minuter om dagen är faktiskt tillräckligt. Har man haft problem med ägglossning tidigare kan det vara värt att kontrollera detta igen efter man börjat få regelbundna doser solljus.

Äta rätt

Det finns mycket man kan göra med kosten som kan hjälpa en att bli gravid. Bland annat är det bra att inkludera de följande:

  • enkelomättade fetter
  • järnrika produkter
  • frukt och grönsaker
  • långsamma kolhydrater
  • jodberikad salt

En balanserad kost är dessutom alltid bäst. Det låter kroppen fokusera på det viktiga.

Kontrollera läkemedel

Tar man regelbundet några läkemedel är det viktigt att veta om dessa kan ha en inverkan på ens chans att bli gravid. En del kan störa ägglossningen medan andra kan ha en negativ effekt på fertiliteten. Har man några funderingar är det alltid bäst att kontakta sin läkare.

Bra tandhygien

Tro det eller ej, men ohälsa i munnen kan faktiskt göra det svårare att bli gravid. Anledningen till detta är att inflammationsprocesser kan störa andra funktioner i kroppen. Och sköter man inte sin munhälsa är det inte ovanligt att man får inflammationer i tandköttet i någon utsträckning.